Kādas IT prasmes būs aktuālas 2022. gadā?

TOP 5 IT prasmes, kuras Tev jāapgūst 2022. gadā

Gadu gaitā mēs varam ievērot stabilu tendenci: talantu kvalitāte pastāvīgi uzlabojas. Lai saglabātu konkurētspēju talantu tirgū, nepietiek ar to, ka esi kompetents noteiktā jomā. Tomēr ar praktiskām IT prasmēm savā CV, kandidāti var pārspēt citus talantus. Noskaidrosim, kuras prasmes būs aktuālas 2022. gadā un turpmāk:

1. Video montāža

Sen pagājuši laiki, kad video bija televīzijas un mediju ražošanas priekšrocība. 2021. gadā 86% uzņēmumu izmantoja tieši video mārketingu, lai izplatītu informāciju par saviem produktiem un pakalpojumiem. Mūsdienās videoklipi paver ceļu visās nozarēs dažādiem mērķiem: mārketingam, darbinieku apmācībai, klientu iesaistīšanai, presentācijām u.c.

Videoklipu pieplūdums praktiski visos biznesa aspektos rada nepieciešamību pēc talantiem, kuri ir prasmīgi ar īpašu video rediģēšanas programmatūru, video scenāriju rakstīšanu un pat SEO optimizāciju, lai nodrošinātu ranga paaugstināšanos.

2. Zema koda platformas

Zema koda lietojumprogrammu platformas (LCAP), piemēram, Mendix, Quixy un Microsoft PowerApps, ir alternatīvas sarežģītiem mūsdienu programmatūras izstrādes rīkiem. Zema koda platformām, lai izstrādātu vienkāršas biznesa lietojumprogrammas, ir vajadzīgas nelielas programmēšanas zināšanas un tehniska domāšana.

Tā kā programmatūras izveidei ir nepieciešama rūpīga projektēšana un apkope, zema koda platformas var būt glābiņš vadītājiem, tirgotājiem un visiem lietotājiem bez izstrādātāja prasmēm, kas var izveidot un atjaunināt kodu bāzi, neriskējot neko sabojāt. Tādējādi zema koda izstrāde ļauj atslogot IT nodaļas un ietaupīt uz IT ārpakalpojumiem.

3. UI/UX dizains

UI/UX dizains ietver rūpīgu izpēti un mērķauditorijas izpratni, lai radītu jēgpilnus un viegli lietojamus digitālos produktus. Lielākā daļa mārketinga stratēģiju ir balstītas uz digitāliem produktiem, piemēram, dažādām vietnēm, mobilajām lietotnēm un sociālajiem medijiem. Dizaineriem, kas nav UI/UX dizaineri, ir svarīgi sekot līdzi jaunākajām UI un UX dizaina tendencēm un spēt nodot savas domas un idejas šīs jomas profesionāļiem.

4. Datu inženierija

Būtībā datu inženierija ir vairāku IT profesionāļu, piemēram, programmatūras inženieru, lielo datu izstrādātāju, datu analītiķu un mākoņskaitļošanas inženieru sajaukums. Strādājot uzņēmumā, kas ģenerē milzīgu datu apjomu no dažādiem avotiem, datu inženierijas pamatdarbības ietver:

• Datu vākšana un kārtošana;

• Dažādu datu formātu apvienošana no vairākiem avotiem un to analīze;

• Datu uzglabāšanas optimizēšana;

• Datu uzglabāšanas izmaksu samazināšana, lai optimizētu uzņēmuma budžetu.

Būtiskās prasmes datu analītiķim ietver Python un SQL, Java vai Scala, mākoņdkaitļošanas platformas, piemēram, Amazon Web Services (AWS), un lielo datu apstrādes tehnoloģijas, piemēram, Hadoop, Spark un Kafka. Nepieciešamas arī zināšanas par algoritmiem un datu struktūrām, kā arī sadalīto sistēmu pamatiem.

5. CRM sistēma

Klientu pārvaldības programmatūra (CRM) ir efektīva pārdošanas procesa stūrakmens. Tā kā klienti kļūst arvien prasīgāki, un uzņēmumiem ir nepieciešams 360 grādu skatījums uz savu mērķauditoriju, saskarsmes punktiem, pirkšanas uzvedību un klientu pieredzi.

Tāpēc CRM programmatūras pamatprasmes kļūst arvien populārākas vadības un mārketinga pienākumu amatu aprakstos. Piemēram, CRM programmatūras pētījums atklāj, ka 73% pārdošanas vadītāju izmanto CRM rīkus. CRM rīku izmantošana mārketinga komandās veido 46% un 45% klientu apkalpošanas komandu vidū.

Ņemot vērā, ka uzņēmumu pieeja klientu apkalpošanai, mārketingam, darbinieku attīstībai un citām svarīgām funkcijām kļūst arvien vairāk balstīta uz datiem, tiem ir nepieciešami digitāli lietpratīgi profesionāļi. Liec lietā šīs tendences jau šodien, lai būtu priekšā saviem konkurentiem!