Kādas ir tendences darba tirgū 2021. gadā?

Kādas ir mūsdienu tendences darba tirgū?

Pēdējā desmitgade cilvēkresursu nozarē ienesusi lielas pārmaiņas. Sākot ar mākslīgā intelekta pieaugumu, ekonomikas attīstību un beidzot ar virzienu uz lielāku daudzveidību. Un, protams, globālā pandēmija, kas ir mainījusi realitāti miljoniem iedzīvotāju un radījusi jaunu definīciju tam, kur un kā tiek veikts darbs. Kādas ir galvenās mūsdienu tendences, kas pašlaik ietekmē darba tirgu?

1. Digitalizācija

Pakāpeniska globālā sabiedrības digitalizācija notiek jau vairākus gadu desmitus, tomēr pandēmija ir bijusi liels trieciens arī pakalpojumu digitalizācijai.

Digitalizācija ir tikai viena no galvenajām ilgtermiņa tendencēm, kas attiecas uz darba tirgu, un, tāpat kā jebkura cita veida tehnoloģiskās izmaiņas, tas veicinās ekonomikas tehniskā aprīkojuma progresu. Tas potenciāli palielina produktivitātes līmeni kopumā, un darba ražīgumu jo sevišķi.

Runājot par darba attiecību digitalizāciju, uzņēmumiem jāpievērš uzmanība iekšējām procedūrām mūsdienu laikmetā, izstrādājot rokasgrāmatas, kas atvieglotu jaunu darbinieku integrāciju komandā un noteiktu darba procedūru apgūšanu.

Turklāt, globālā pieredze biroju attīstības finansēšanā un līzinga risinājumos apliecina, ka attālinātā darba formāts ļauj pieņemt darbā darbiniekus no plašākas teritorijas. Pielāgojoties jaunajiem apstākļiem, uzņēmumi var ietaupīt komandējumos, biežāk tos aizstājot ar virtuālām sanāksmēm, kā arī ietaupot laiku. Un ir skaidri zināms, ka darbs attālināti un digitālā darba vide nepazudīs, kad pandēmija būs beigusies.

2. Darbinieku Labklājība

Darbinieku labsajūta un mentālā veselība 2021. gadā būs viena no galvenajām tendencēm cilvēkresursos un darba tirgū kopumā. Organizācijas ir atzinušas pandēmijas humāno krīzi, un par prioritāti izvirzījušas darbinieku labklājību, nevis darbiniekus uzskatot kā strādniekus.

COVID-19 mums ir atgādinājis par divējādiem darba ņēmēju labklājības un darba pārveidošanas nosacījumiem. Organizācijas, kas integrē labklājību individuālā, komandas un organizatoriskā darba plānošanā, veidos ilgtspējīgu nākotni, kurā darbinieki varēs justies un darboties pēc iespējas labāk.

Mums priekšā ir izaicinoši un aizraujoši laiki, jo cilvēkresursu speciālisti tiecas kļūt aktuāli šajā straujajā un neparedzamajā biznesa vidē. Modernizēta pieeja darbaspēka nākotnes vajadzību izpratnei un plānošanai ir ļoti būtiska, lai darbinieku un uzņēmuma vērtība palielinātos.

Mūsdienās organizācijām ir kļuvis svarīgi veikt pasākumus, kas nodrošinātu un pasargātu darbinieku mentālo veselību un labklājību.

3. Kvalifikācijas Paaugstināšana

Organizācijām ir nepieciešama darbaspēka attīstības pieeja, kurā tiek ņemts vērā gan darba dinamiskais raksturs, gan darba ņēmēju tikpat dinamiskais potenciāls sevi attīstīt. Kvalifikācijas paaugstināšana nozīmē prasmu apgūšanu un uzlabošanu tai pašai darba funkcijai.

Ir svarīgi uzņemties vadību darbinieku pārkvalificēšanā. Mērķis ir dot darbiniekiem iespēju izvēlēties to, kādu darbu viņi veic, atraisot katra individuālo potenciālu un ļaujot izmantot un pielietot savas intereses un kaislības organiskajām vajadzībām, kā arī veicot vadītāju pārkvalificēšanu pārvaldīšanai attālinātā vidē, vadot tehnoloģiju orientētas programmas un izmantojot digitālos mācību risinājumus.

2021. gadā kvalifikācijas celšanas un pārkvalifikācijas programmas turpinās risināt aktuālos jautājumus, vienlaikus atvieglojot kvalifikācijas celšanu un pārkvalificēšanu, kas palīdz organizācijām saglabāt konkurētspēju arvien dinamiskākos uzņēmējdarbības apstākļos.